Terug naar overzicht

Kunstwerk van natuursteen

Een tijdje geleden lazen we een artikel over de kunstenaar Adri Verhoeven. Hij werkt vooral met natuursteen. Zijn werken raakten ons en we besloten om contact op te nemen.

Het duurde niet lang of Adri kwam bij ons langs om enkele blokken te bekijken die konden dienen voor een volgend werk: het kunstwerk voor het paardengraf in Borgharen (Nederland).

Het kunstwerk herinnert aan de vondst van het historisch paardengraf dat in 2010 werd ontdekt. In een greppel van 2 bij 50 meter werden toen de skeletten van 65 dode paarden gevonden. Het graf dateert uit 1794. De paarden sneuvelden tijdens de belegering van Maastricht door de Fransen.  

De vondst van het paardengraf werd wereldnieuws. Nooit eerder werd in Europa een graf met zoveel paarden opgegraven. Media tot in de Verenigde Staten en Australië besteedden aandacht aan de vondst.

Voor het kunstwerk werden 65 grote grindblokken geselecteerd. Elke steen symboliseert één paardenskelet. De grindblokken worden geplaatst in de vorm en de afmeting die het blootgelegde paardengraf ook had.

Bij de 65 stenen komt als extra eyecatcher een groepje van vier grote, rond gepolijste, zwarte natuurstenen. Die dienen als zitplek voor recreanten die het kunstwerk komen bekijken.

We zijn heel fier dat Kamo de ruwe stenen (zwarte graniet) mocht leveren voor dit project. Adri heeft ze vervolgens volledig rond gepolijst en afgewerkt.

Bekijk ook zeker even deze videoreportage of breng een bezoek aan de website van Adri Verhoeven.